Corona blijft ons leven beïnvloeden. De Heavensride wordt dit jaar anders georganiseerd om te voldoen aan de voorwaardes die er zijn voor evenementen.

Een van de veranderingen; kleine groepjes en zelf navigeren. Hier een handleiding hoe dat goedkoop en makkelijk te doen.
Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk wat de maximale groepsgrootte gaat worden, eind April is het nog maximaal twee. Per groep rijders moet er dus genavigeerd worden richting Limburg.

De organisatie van de Heavensride zal de route beschikbaar stellen in de vorm van een elektronisch bestand. Dat bestand moet worden ingeladen in een telefoon of een fietsnavigatie apparaat zodat er een TomTom op het fietsstuur ontstaat.

Ik ga ervan uit dat iedereen die een fietsnavigatie apparaat heeft wel weet hoe daar de route ingezet moet worden. De volgende handleiding is dan ook geschreven voor fietsers die nog nooit gereden hebben met de fiets TomTom en daar waarschijnlijk ook niet teveel geld aan uit willen geven. Navigatie heeft regelmatig kuren, we adviseren elke groep ook een back up navigatie mee te nemen.

Laatste advies; oefen van te voren met het rijden met navigatie.

Er zijn 3 dingen nodig voor een tocht van 200km;

  1. Een stuur bevestiging voor de mobiele telefoon
  2. Een mobiele telefoon
  3. Een forse Powerbank met een kabel naar de mobiele telefoon. Navigeren vraagt veel energie en de mobiele telefoon is ver voor Limburg. De mobiel heeft dus een externe accu nodig.
  4. Indien de Heavensride in de regen gereden wordt, de stekker verbindingen waterdicht maken met een plastic zakje en een elastiek.

Er zijn meerdere software programma’s die op de mobiel gebruikt kunnen worden. Een van de fijnste en niet al te dure is Komoot.

De app is gratis, de kaarten moeten gekocht worden. Er is dan de keuze in kaarten; alleen de eigen regio, de kaarten die nodig zijn voor de tocht of alle kaarten van Europa.

De organisatie van de Heavensride zal het electronisch bestand van de route per mail beschikbaar stellen aan de deelnemers.

Op de IPhone gaat het laden van de route als volgt:

 1. Druk op de bijlage in de mail met als laatste letters .GPX
 2. Er verschijnen nu allemaal cijfers, bovenin staat een vierkantje met een blauwe pijl erin.
 3. Druk hierop en er verschijnt een lijst met mogelijke apps om dit bestand naar toe te zenden, scroll naar de Komoot app.
 4. Druk op de Komoot app en Komoot wordt geopend
 5. Importeer als geplande tour
 6. Verander sport in wielrennen en druk op verder
 7. Druk dan op originele route volgen
 8. Off line gebruik aanklikken, verander de titel van de rit in Heavensride, druk op opslaan

De tocht is nu te vinden onder Profiel->geplande Tour-> Heavensride. Bij begin van de Heavensride drukken op Navigatie starten.

Succes, sportieve groet Ben Albers.

Share Share Tweet Email